Jméno: cibik

Čtvrtek, 7. květen 2009

Tel Aviv

Tel Aviv je moderni mesto plne pejskaru, joggeru, surfaru a turistu vseho druhu. Uz nocni prilet pres ozarene pobrezi dava tusit, ze dole na pobrezi je neco velikeho. A taky ze jo. Privita vas moderni a luxusni letiste, do mesta vas preveze pohodlny, klimatizovany a cisty vlak a po tom, co prekonate ulice s klidnou a predpisy se ridici dopravou a protahnete se kolem mrakodrapu, cekaji vas piscite plaze. Dokonce vam tu daji i prednost na prechodu, a to mnohem poctiveji nez treba v Praze.
Tim se, aspon pro me, ztraci zazitek z orientu a vune dobrodruzstvi. Nezbyva, nez se rekreovat. Takze hned prvni den jsem se spalil od hlavy az k pate.
Prespani jsem si nasel v jednom hostelu kousek od pobrezi. V pokoji s dalsima dvema chlapiky, se kterymi jsem prohodil sotva ahoj. Vhledem k tomu, ze predchozi noc jsem stravil v letistni hale, uz jenom samotna postel pro me byla zazrakem.

Dnes mam za sebou navstevu historickeho pristavu Jaffa, ktery je soucasti Tel Avivu. Je to malinke mestecko puvodne egyptske, pak recke, pak rimske, palestinske a momentalne izraelske. To je znat hlavne na tom, ze vsechno je opravene a vycistene, pripravene pro turisty. U vjezdu do pristavu je k videni (a jak jsem byl svedkem i k ztroskotani) mala skala, ktere se rika Andromedina a ke ktere podle reckych baji privazali Andromedu jako obet Krakenovi, pred kterym ji zachranil Perseus, jak to vsichi znaji ze Souboje titanu).

Zahajil jsem taky adaptaci na mistni kuchyni. Uvidime, jak to dopadne. Uhli je pro jistotu v zaloze. Vzhledem k tomu, ze se tu misi zidovska, arabska a evropska kultura, stejne je to i s kuchyni a je hodne co objevovat. Dat si tocene pivo na plazi neni problem, sehnat se da dokonce i lahvovy Staropramen nebo Krusovice. V jednom ruskem baru pak lakali i na tocenou Plzen. Holky se tu oblekaji stejne odvazne jako ve vsech zapadnich, tj. nearabskych zemich. Slusi to dokonce i vojandam. Kazdy druhy Tel-Avivan jezdi na kole a kazdy treti ma psa a poctive po nem sbira bobky do pytliku. Doufam, ze takhle nevypada cely Izrael, protoze to by jinak byla celkem nuda.

Nejak mi nejdou nahrat fotky primo do blogu a proto pridavam odkaz na album v picasse:
Tel Aviv

Počet komentářů: 3:

Anonymous Anonymní řekl...

cibiku koukej vyfotit nejaky zensky :-)

8. květen 2009 8:17  
Anonymous Anonymní řekl...

Ahoj Cibiku,
sice netusim jakym zahadnym zpusobem a proc jsem se opet ocitla na seznamu pratel a kamaradu, ale samozrejme preji stastnou cestu... a at se v poradku vratis ty i tve neposedne srdce ;)
Lucie

8. květen 2009 11:59  
Blogger Zbynda řekl...

Ahoj Jardo, to je dobre ze jsi k tomu spacaku a mape pribalil i zrcadlovku :)

10. květen 2009 17:13  

Přidat komentář

<< Domovská stránka