Jméno: cibik

Pátek, 15. květen 2009

Monfort (utery 12.5.)

Musim se pochlubit, ze uz i s temi svymi par hebrejskymi pismenky, ktere znam, jsem schopny si v jizdnim radu najit, kdy mi jede autobus tam, kam chci (i kdyz to, pravda trva pekelne dlouho). Takze v Naharyie nasedam do busu a premistuju se o nejakych 20km na vychod. Mym cilem je zricenina kdysi krizacke pevnosti Monfort v udoli ricky Kaziv. Po meste prijemna zmena. Kamenite kopce, stada koz, Arabove, sem tam nejaky stromecek. Pak vic stromecku a najednou les a cele zalesnene udoli ricky. Uprostred nej nad soutokem dvou ramen potoka zbytky pevnosti. Les tu si sice vypada o malicko jinak, nez u nas, ale akusticky i dusevni dojem je stejny. Navic tu jsem dnes siroko daleko sam, takze si pripadam jako hradni pan. Prespavam na primo na hrade. Kdysi to musela byt uzasna pevnost. Na par zdech, ktere zustaly, je doted videt, z jak obrovskych kamennych kvadru byla pevnost stavena. V jednom obdobi slouzila jako hlavni centrum Templaru a jako jejich pokladnice.
Zatimco usinam, z ostatnich strani se ozyva podivne kvileni, ktere od nas z Cech zas az tak uplne neznam. Na tom mem kopci je nasteni ticho. Jeste jsem se bal duchu, ale ti tu zjevne taky nejsou, takze jsem se vyspal do ruzova.

I vetsinu utery travim v tomhle udoli. Je sice porad horko, ale dole v ricce se da i vykoupat. Pri prani pradla v potoce mi dokonce rybi mrnata ozdibovala nohy. Kdyz je tu clovek sam, lehce se da predstavit, jak to tu asi muselo vypadat pred par stovkama let, kdy tudy tahli krizaci a v tom samem potoce se omyvali. Bohuzel o krase tohohle udoli vi moc dobre i sami Izraelci, takze me zakratko prepada zajezd duchodcu z Tel Avivu a pak spousta dalsich lidi.
Izraelci si svych prirodnich kras nalezite vazi. Vetsinou danou oblast prohlasi za prirodni park, coz znamena, ze se v nem smi prespavat na predem urcenych mistech a nesmi se nijak poskozovat. Vsude mozne pak vybuduji mista pro piknik. Vsechno je pripravene pro nazhavene prirodychtive turisty tak, aby se vlk nazral a koza zustala cela. Trochu mi to pripomina princip americkych statnich parku, ktere fungujou hodne podobne (piknic area a jeden nebo dva treky po pripravenych cestickach). K memu stesti je zrovna udoli ricky Kaziv natolik velke, ze ho nelze oplotit. Ostatni prirodni parky, ktere jsem zatim navstivil, byly vzdy oplocene a mimo oteviraci hodiny se do nich nedalo dostat. Izraelcum musim taky pochvalit perfektni turisticke znaceni. Klubu ceskych turistu zdatne slapou na paty :o)

Monfort

Počet komentářů: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

Nu, co myslíš,drahý příteli, že to tak asi mohlo být?? Kvílení v noční tmě.. páry žlutých očí..tichá chůze.. mmm, jak Ti závidím.. B.

17. květen 2009 23:24  

Přidat komentář

<< Domovská stránka